Hans van Hemert

Hans van Hemert heeft zijn sporen verdiend als zeer succesvol componist, tekstschrijver en producer voor onder meer Q65, Ramses Shaffy & Liesbeth List, Sandra & Andres, Mouth & MacNeal, Kamahl, Luv’, Vulcano, American Gypsy, D.C. Lewis, André Hazes en Glennis Grace. Door de enorme invloed die hij heeft gehad op het Nederlandse en Europese muzieklandschap, is hij in 2017 onderscheiden met de Buma Lifetime Achievement Award.
Hans van Hemert werd op 7 april 1945 in Voorburg geboren als kind van tv-regisseur Willy van Hemert en danseres Miep Kronenburg. Eigenlijk wilde hij acteur worden, maar hij zakte voor het toelatingsexamen van de toneelschool. Zijn loopbaan als producer begon toen hij in 1965 op de verkoopafdeling van Phonogram in Amsterdam werd ontslagen, maar door de voordeur in Hilversum weer werd binnengehaald, omdat de afdeling artiesten en repertoire wel iets in hem zag.
Hij werd vaste producer voor de afdeling pop bij Phonogram, met de productionele leiding over bands als de Sound Magics, de Dukes, Q65 , Zen, de R-od-ys, Groep 1850, de Motions en Willem Duyn’s vroegere band de Jay-Jays.

Zijn eerste eigen compositie, die ook een hit werd, was het thema voor de door zijn vader geregisseerde tv-serie ‘De Glazen Stad‘ (1968). In 1969 tot en met 1973 maakte hij een paar solo-singles, maar het artiest-zijn lag hem niet.

In de jaren zeventig bedacht hij het succesvolle duo Mouth & McNeal, dat tussen 1971 t/m 1974 maar liefst negen hits scoorde, waaronder een paar wereldsuccessen. Van ‘How Do You Do’ werden maar liefst 6 miljoen platen verkocht. Ook met Cardinal Point en American Gypsy scoorde hij hits in die tijd, zijn eigen compositie ‘I’m Ok, you’re OK’ werd zelfs een hit in de Amerikaanse disco top 100. In 1975 schreef Van Hemert in opdracht van het World Life Fund speciaal voor Frank Sinatra ‘The Elephant Song’, uiteindelijk scoorde de Australische Kamahl hier een nummer 1-hit mee.

De grote klapper kwam echter met het sexy damestrio Luv’. De opdracht van de VPRO om de titelsong voor het tv-programma Waldolala met Waldo van Dungen (Dolf Brouwers) te schrijven, was de doorbraak. Luv’ zong ‘U-O-me in ‘Waldolala’ en werd een begrip, niet alleen in Nederland, maar ook bij de ooster- en zuiderburen. Tot 1981 scoorde Luv’ de ene hit na de andere.

Contact

Ruby van der Linden
ruby@blueskiespublishing.com