Peter van Asten

Wie kent niet de hits van de Dolly Dots, “Samen Zijn” van Willeke Alberti, “Ik Hou Van Jou” Maribelle/Gordon, “De Eerste Keer” van Maxime & Franklin Brown of “Zo Heb Ik Het Nooit Bedoeld” van Andre Hazes?

Maar wie weet dat al deze songs uit de pen komen van Peter van Asten?

Peter werd geboren op 25 april 1951 in Amsterdam waar hij in z’n schooljaren met het groepje The Black Jeans lokale furore maakte. In 1970 werd Nederland verovert met de groep AMSTERDAM, goed voor twee hits dat jaar, “Indian Pipe” en “Lucy, Lucy”. Het groepsverband maakt al snel plaats voor de voorzichtige solocarrière onder de naam Peter Bewley. Dat levert het hitje “It’s Allright, Bill” op. Ondertussen was zijn samenwerking met Richard de Bois al gestart, een combinatie die de Nederlandse popwereld veel opmerkelijke producten zal opleveren. De eerste Top 40 hit was “Harborlight” van Windjammer die in 1977 de Top 40 bereikte.

In 1976 en 1977 vielen Van Asten en De Bois op als producers van twee van de beste albums die Maggie MacNeal ooit maakte. Peter van Asten mag zeker een belangrijke stimulator van de samenwerking met Maggie MacNeal genoemd worden, een combinatie die nog doorwerkte tot de nationale finale van het Songfestival in 1977 toen met ‘’Jij Alleen’’ een derde plaats bereikte. Voor Van Asten een eerste verbinding met het festival, waarvoor hij in 1984 met Richard de Bois het winnende ‘’Ik Hou Van Jou’’ voor Maribelle schreef.
Peter schreef samen met Piet Souer ‘’De Eerste Keer’’ dat bij het Songfestival 1996 werd uitgevoerd door Maxine & Franklin Brown. Dat deze song nog springlevend is blijkt wel uit de recente cover van Paul Sinha en Fleur.

Onontkoombaar voor de hele Nederlandse bevolking was de uitvinding aan het eind van de jaren zeventig van de meest succesvolle meidengroep, de Dolly Dots.

Het basisidee was een combinatie van Abba, Shirelles en Shangri-Las, maar wat er tenslotte in een periode van ruim zeven jaar uitrolde was een unieke bijdrage aan de Nederpop-historie. De fans konden er geen genoeg van krijgen en verzorgden de Dolly Dots zo’n kleine twintig top-20 hits, waarvan de meeste van de hand van Van Asten/De Bois waren met als absoluut hoogtepunt “Love Me Just A Little Bit More” de eerste #1 van Peter en inmiddels uitgegroeid tot een klassieker die zijn weg in de Top 2000 van radio 2 ook heeft gevonden.

Vanaf Oktober komen de Dolly Dots weer samen in het theater met maar liefst 42 uitverkochte shows en komen er nog grootschaligere events aan.

Peter was als componist en producer betrokken bij het succes van Gordon, die doorbrak met “Kon ik maar even bij je zijn” in 1991, waarvoor hij een vijftal albums schreef en produceerde.

In 2001 stond Peter wederom aan de wieg van het enorme succes van Twarres die doorbreken met het door hem geproduceerde album “Stream” met de eerste Friese #1 hit ooit in Nederland “Wêr Bisto”. In België stond de single ook weken op #1 en in de Benelux werden maar liefst 300.000 singles en 220.000 albums van het album “Stream” verkocht. Peter was tevens als Auteur betrokken bij Twarres die na de #1 hit nog diverse hits scoorden met o.a. “She Couldn’t Laugh” en “Children”.

In 2004 scoorde Peter zijn volgende #1 hit in de Top 40 met “Treble” “Ramaganana” door Peter geproduceerd en dat jaar tevens de inzending van Nederland voor het songfestival.

Gedurende zijn carrière schreef Peter maar liefst 33 song voor Willeke Alberti waaronder ook “Vrienden Blijven Doen We Altijd” met Andre van Duin.

Peter was tevens de oprichter van de meidengroep Centerfold die in 1985 een dikke top 10 scoorde met het mede door hem geschreven “Dictator” en bracht Laura Fygi een grote carrière. Andere hits die Peter meeschreef;

“Zo Heb Ik Het Nooit Bedoeld” Andre Hazes
“Slapeloze Nachten” van Lichtelaaie en later Quincy
“Ik Bel Je Zomaar Even Op”, “Het is zo weer voorbij”, “Miracle” (tevens TVtune Traumhochzeit in Duitsland) Gordon
“It Should Be Christmas Everyday” Suzanne Michaels
In de loop der jaren waren er tientallen covers van songs van Peter van o.a. Demis Roussos, Englebert Humperdinck, John McCook, Thomas Berge, Paul Sinha, Dana Winner, Edsilia Rombley, Sharon Doorson, Paul de Leeuw, Do, Lisa Loïs en Cilla Black.

Peter scoorde in zijn loopbaan meer dan veertig Top 40 hits met verschillende artiesten en staat met maar liefst vier verschillende artiesten in de Top 2000!

Contact

Marc Zwart
marc@blueskiespublishing.com